Китайгородська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Небезпечно! Сибірка!

Дата: 08.11.2018 10:35
Кількість переглядів: 923

Фото без опису

Небезпечно! Сибірка!

В Україні  в жовтні 2018 року  зафіксовано випадок захворювання людини на сибірку (шкірна форма)  в с. Миняйлівка Саратського району Одеської області  -  жителем проведено самостійний забій (без відома спеціалістів ветеринарної медицини) незареєстрованої тварини, що мала ознаки хвороби, продукти забою для ветеринарно-санітарної експертизи не відправлялись. Нинішній випадок зараження людиною – перший з 2012 року. (тоді був зафіксований випадок в Черкаській області). До цього в 2008 році  один випадок в Миколаївській області, 3 випадки в 2004 році в Чернівецькій області , 1 випадок в 2003 році в Харківській області.

Сибірка – гостре особливо небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських , домашніх і диких тварин та людини.

Інфікування людини відбувається при догляді за сільськогосподарськими тваринами  та при оброблені м’яса.  В людини захворювання може проявлятись в легеневій, шкірній та кишковій формах. Симптомами захворювання  є підвищення температури до 400С, сильний головний біль, загальне нездужання , карбункули зі швидким наростанням набряку і відчуттям свербіжу, згодом карбункули лопаються і на його місці  з’являється виразка з чорним дном, навколо струпа виникають нові пухирці з некротичним запаленням глибоких шарів шкіри. При легеневій формі окрім високої температури сильний колючий біль у грудях, задуха; при кишковій формі діарея, блювота  з домішками крові, ріжучі болі в животі. Від людини до людини захворювання не передається.

Актуальність даного захворювання полягає в тому, що спори збудника можуть перебувати в  ґрунті необмежений час, лишаючись життєдіяльним  і зберігаючи патогенність. Грунт, заражений бацилами сибірки тривалий час (70 і більше років) залишається збудником інфекції для сприйнятливих тварин та людини, а це свідчить про постійну загрозу виникнення даного захворювання. Випадок в с. Миняйлівка є тому підтвердженням, коли під час проведення розслідування виявлені наступні факти , а саме в 1999 році  в сусідньому селі був зареєстрований випадок сибірки, 

Щодо випадків захворювання тварин на сибірку – на даний час вони поодинокі. Найбільше випадків захворювання припало на 1994 рік (218 голів) , і з кожним роком кількість випадків зменшувалась. В 2001 році 14 випадків( 70 голів тварин), У період з 2002 по 2017 роки реєструвались поодинокі випадки, в 2008 та 2009 році взагалі випадки сибірки не реєструвались.  Щодо Хмельницької області – за вище перерахований період було зареєстровано 13 випадків сибірки серед тварин.  В 2018 році  в жовтні місяці зареєстровано випадок захворювання корови на сибірку в Одеській області с. Миколаївка-Новоросійська Саратського району.. По даному випадку проводяться необхідні карантинні заходи.

Таким чином кількість випадків захворювання та кількість хворих тварин на сибірку зменшується, проте загроза спалаху сибірки залишається  у зв’язку із великою кількістю худобомогильників та  неналежного їх утримання, несанкціонований подвірний забій без проведення ветеринарно-санітарної експертизи, переміщення незареєстрованих тварин тощо.

Кам’янець-Подільське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області наголошує, для  мінімізації загрози виникнення сибірки необхідно:

  •  Власникам ВРХ, ДРХ, коней своєчасно проводити профілактичні щеплення проти сибірки;
  • Органам місцевого самоврядування вести чіткий облік худобомогильників та  підтримувати їх задовільний ветеринарно-санітарний стан;
  • Власникам тварин вчасно проводити ідентифікацію та реєстрацію тварин, переміщення здійснювати з відповідними супровідними документами;
  • Забій тварин проводити лише за участі спеціалістів ветеринарної медицини з подальшим проведенням ветеринарно-санітарної експертизи;
  • Проведення постійного контролю за переміщенням тварин, санітарним станом місць їх накопичення, заготівлею, зберіганням та переробкою сировини тваринного походження.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь