Китайгородська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відповідальність за незаконну порубку дерев: новели законодавства

Дата: 09.07.2019 15:57
Кількість переглядів: 2144

Відповідальність за незаконну порубку дерев: новели законодавства

 

Фото без описуОдним із найбільш небезпечних порушень у сфері охорони лісів вважається незаконна рубка. Кримінальна відповідальність за це правопорушення передбачена ст. 246 Кримінального кодексу України.

Прийнятим у 2018 році Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» внесено зміни до статті 246 Кримінального кодексу України, якими доповнено статтю пунктом 4 та приміткою.

Так, згідно із запровадженими змінами, для притягнення особи до кримінальної відповідальності за статтею 246 Кримінального кодексу України потрібно, щоб її діями було завдано шкоди на суму, яка перевищує 1 921 000 грн. (істотна шкода), 4 802 500 грн. (тяжкі наслідки).

Внаслідок внесення вищевказаним законом змін до статті 246 Кримінального кодексу України в частині підвищеного розміру істотної шкоди збільшилася кількість закритих судами кримінальних проваджень за фактом незаконної порубки лісу.

 З метою підвищення ефективності виявлення та запобігання порушенням при веденні лісового господарства, протидії незаконним рубкам,  а також - підвищення рівня невідворотності покарання за вчинення злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення, Верховна Рада України 25.04.2019 ухвалила законопроект 10201-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів», згідно з яким посилено кримінальну відповідальність та збільшено штрафи за незаконну вирубку лісів.

Так, згідно з нововведеннями, які, до речі, набрали чинності з 19.05.2019, суму істотної шкоди за незаконну вирубку лісів знижено майже у 50 разів та вдвічі підвищено розмір штрафу у випадку притягнення до адміністративної відповідальністі за незаконну порубку лісу.

Водночас, охочим до незаконної вирубки дерев варто знати, що  територія Кам’янець-Подільського району відноситься до Національного природного парку «Подільські Товтри», тобто є територією природно-заповідного фонду, і це вже є достатньою підставою для кваліфікації  діяння за ст. 246 КК України - істотна шкода у такому випадку (20 і більше неоподаткованих мінімумів доходів громадян) не є обов'язковою ознакою об'єктивної сторони цього злочину.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь