Китайгородська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Новини податкового законодавства та законодавства щодо єдиного соціального внеску»

Дата: 10.01.2020 14:50
Кількість переглядів: 1180

        

 

 

 

Увага! Рахунки для сплати податків та ЄСВ змінені!

 

 

 

 

 

 

 

 

   Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області інформує, що з 02 січня 2020 року діють нові номери банківських рахунків для зарахування надходжень до бюджетів усіх рівнів та єдиного соціального внеску.

Номери банківських рахунків діють у постійному режимі, а платіжні документи, оформлені за старим стандартом будуть повертатись органами Казначейства без виконання. Перехідного періоду не передбачено.

Сплата єдиного соціального внеску з 02.01.2020 має відбуватися виключно на нові рахунки відкриті територіальними органами ДПС відповідно до адміністративно-територіальних одиниць, на яких зареєстровані платники податків.

З новими реквізитами бюджетних рахунків можна ознайомитися в Центрі обслуговування платників та на субсайті Головного управління ДПС у Хмельницькій області в розділі «Бюджетні рахунки» за посиланням http://km.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/

 

 

Розміри податків, які сплачуватимуть фізичні особи-підприємці

у 2020 році

 

   Згідно із законом про Державний бюджет України на 2020 рік з 1 січня мінімальна зарплата (МЗП) складає 4723 грн, прожитковий мінімум для працездатних осіб (ПМ) - 2102 грн. Виходячи з цього, сума мінімального страхового внеску з ЄСВ (22% МЗП) у 2020 році складе 1039,06 грн.

Так, ФОПи на першій групі спрощеної системи оподаткування з 1 січня 2020 року платитимуть 1249,26 грн на місяць (1039,06 грн ЄСВ і 210,2 грн. (10% ПМ) – єдиного податку).

ФОПи на другій групі спрощеної системи – 1983,66 грн на місяць (1039,06 грн – ЄСВ і 944,6 грн. (20% МЗП) – єдиного податку).

Для третьої групи спрощеної системи розмір єдиного податку буде залежати від розміру доходу та системи, яку вибере платник: 3% від доходу за місяць для тих ФОПів, які платять податок на додану вартість (ПДВ) і 5% від доходу для тих, хто ПДВ не платить. Ліміти щодо доходів для "єдинників" теж поки не змінились.

За найманого працівника необхідно сплатити мінімум 1960,05 грн. (1039,06 грн. (ЄСВ) + 850,14 грн. (ПДФО 18% від окладу) + 70,85 грн. (військовий збір 1,5% від окладу)

 

 

 

 

 

Нова форма декларації про майновий стан і доходи для зручності платників

 

   Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області звертає увагу платників, що з 01 січня 2020 року розпочалася кампанія декларування, за якою окремі категорії громадян зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи (далі - податкова декларація) та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, та/або мають право подати декларації для отримання податкової знижки.

Платники податків подають декларацію про майновий стан і доходи за новою формою. Зміни до форми податкової декларації внесені наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177 "Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859".

Нагадаємо: нова форма податкової декларації відрізняється від діючої деякими особливостями, зокрема:

- рядок 8 декларації «Категорія платника» доповнено новим критерієм «особа, яка заявляє право на податкову знижку», який застосовується для громадян, які декларують право на податкову знижку;

- розрахунок суми податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання при використанні права на податкову знижку, виокремлено у додаток Ф3;

- cуми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до цивільно - правового характеру роботи фізособами - платниками єдиного податку четвертої групи, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, їх отримувач зобов’язаний включити до доходів у річній податкової декларації за звітний рік та самостійно сплатити з них податки та збори. Для реалізації зазначеної норми у формі податкової декларації передбачили окремий рядок 10.2 для відображення вищенаведених доходів;

- cуми податку, нараховані податковим агентом із доходів за здавання фізособами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, сплачує такий податковий агент до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису).

Нагадуємо, що обов’язок щодо подання Декларації у громадян — платників податків виникає при отриманні:

? доходів не від податкових агентів.

До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) та військовий збір;

? від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування.

До таких доходів відноситься, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника ПДФО, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 01 січня звітного податкового року;

? інвестиційного доходу;

? іноземного доходу;

? та в інших передбачених Податковим кодексом України (далі — ПКУ) випадках.

 

 

Новації у сфері застосування РРО

 

   Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області  звертає увагу платників податків на новації у сфері застосування РРО.

Відповідно до Законів України «Про внесення змін до Закону України „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг“ щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» № 128-IX від 20.09.2019 та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» 129-IX від 20.09.2019 передбачені зміни в порядок застосування РРО, зокрема:

- з 19 квітня 2020 року замість традиційних РРО можливо використовувати програмні РРО (спеціальні безкоштовні програми призначені для реєстрації розрахункових операцій, які можна буде встановити на будь-який гаджет);

- з 01 жовтня 2020 року використання РРО стане обов’язковим (крім платників єдиного податку 1 групи) для фізичних осіб — платників єдиного податку ризикових сфер діяльності — продавців ювелірних виробів, медпрепаратів і ліків, складних побутових приладів, автозапчастин, магазинів з продажу секонд-хенду. Також використовувати РРО мають ресторани, кафе, турагенції, готелі.

- з 1 січня 2021 року використання РРО буде обов’язковим для фізичних осіб- платників єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.

 

 

Розміри податкової соціальної пільги у 2020 році

 

   Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області інформує, що у 2020 році одночасно зі збільшенням прожиткового мінімуму для громадян відбудеться чергове збільшення розміру податкових соціальних пільг.

Податкова соціальна пільга — це сума, на яку платник ПДФО має право зменшити суму свого загального місячного оподаткованого доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати. ПСП зменшує базу оподаткування, що зменшує суму ПДФО і працівник отримує суму заробітної плати більшу, аніж якби до його зарплати не застосовувалась ПСП.

Граничний розмір доходу, до якого застосовується податкова соціальна пільга у 2020 році становить 2940,0 грн, цей розмір обчислюється як добуток місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, на 1,4 та округлений до найближчих 10 грн — (2102,0 х 1,4) (пп. 169.4.1 ПКУ).

Отже, податкова соціальна пільга у 2020 році становитиме такі розміри:

• базова (загальна) ПСП для будь-якого платника податку — становить половину (50%) розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року — 1051,0 грн = (2102,0 х 50%);

• ПСП для платника податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, становитиме 100% суми базової (загальної) ПСП у розрахунку на кожну таку дитину;

• ПСП для платника, який є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником — у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років, та для платника, який утримує дитину-інваліда — у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років — 150% суми базової (загальної) пільги, — 1576,5 грн = 150% х (2102,0 х 50%);

• ПСП для платників, визначених у пп. 169.1.4 ПКУ становить 200% суми загальної пільги, — 2102,0 грн = 200% х (2102,0 х 50%).

 

Блокування, скасування або поновлення кваліфікованого сертифіката відкритого ключа: подання заяви

 

   Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області звертає увагу платників, що форма заяви про зміну статусу кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (далі — Заява) для блокування, скасування або поновлення кваліфікованого сертифіката розміщена на офіційному інформаційному ресурсі Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі — КН ЕДП ІДД ДПС) (www.acskidd.gov.ua) у розділі «Скасування, блокування, поновлення сертифікатів».

Блокування або скасування кваліфікованого сертифіката можливо здійснити у телефонному режимі. Заява в усній формі подається заявником (користувачем) до КН ЕДП ІДД ДПС засобами телефонного зв’язку за номером (044) 284–00–10, при цьому заявник повинен повідомити адміністратору реєстрації наступну інформацію:

? ідентифікаційні дані власника кваліфікованого сертифіката;

? ключову фразу голосової автентифікації.

Заява в усній формі приймається тільки у випадку позитивної автентифікації (збігу голосової фрази та ідентифікаційних даних користувача з інформацією в реєстрі сертифікатів).

Заява у письмовій формі подається до відокремленого пункту реєстрації користувачів КН ЕДП ІДД ДПС за встановленою формою та засвідчується власноручним підписом заявника (користувача).

 

 

Як платнику податків провести звірку розрахунків з бюджетами та цільовими фондами

 

   Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницькій області інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/401948.html повідомила, що Електронний кабінет забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених Податковим кодексом України (далі — ПКУ) та нормативно-правовими актами, що прийняті на підставі та на виконання ПКУ, зокрема проведення звірки розрахунків платників податків з державним та місцевими бюджетами, а також одержання документа, що підтверджує стан розрахунків, який формується автоматизовано шляхом вивантаження відповідної інформації з Електронного кабінету із накладенням електронного підпису посадової особи контролюючого органу та печатки контролюючого органу (ст. 42№ ПКУ).

 

Сектор забезпечення роботи Кам'янець-Подільського управління ГУ ДПС у Хмельницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь