Китайгородська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Новини податкового законодавства та законодавства щодо єдиного соціального внеску»

Дата: 07.04.2020 13:38
Кількість переглядів: 808

        

«Новини податкового законодавства та законодавства щодо єдиного соціального внеску»

 

ФОП – платники єдиного податку: подання заяви щодо періоду щорічної відпустки або терміну втрати працездатності

 

             Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницької області повідомляє, що відповідно до пунктів 295.1 та 295.2 ст. 295 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Пунктом 295.5 ст. 295 ПКУ визначено, що платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Суми єдиного податку, сплачені відповідно до п. 295.5 ст. 295 ПКУ підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку за заявою платника єдиного податку. Помилково та/або надміру сплачені суми єдиного податку підлягають поверненню платнику в порядку, встановленому ПКУ (п. 295.6 ст. 295 ПКУ).

Згідно із п.п. 298.3.2 п. 298.3 ст. 298 ПКУ інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі. Нагадуємо, що за допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету платники податків мають можливість надіслати лист (запит, звернення тощо) до відповідного органу ДПС у форматі рdf (обмеження 2 МБ)

 

 

Про строки надання адміністративних послуг на період карантину

 

             Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницької області нагадує, що 17.03.2020 набрав чинності Закон України від 17 березня 2020 року № 530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі — Закон № 530).

Підпунктом 3 пункту 2 розділу II «Прикінцеві положення» Закону № 530 визначено, що на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням короновірусної хвороби (COVID-19), з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

 

Наполягайте на офіційному працевлаштуванні !

 

           Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницької області нагадує, що ст. 43 Конституції України передбачає право кожного громадянина на працю, що гарантує офіційне працевлаштування. Так, відповідно до зазначеної статті кожен громадянин має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Отже, нагадуємо роботодавцям про необхідність офіційного оформлення трудових відносин з найманими працівниками та звертаємо увагу, що негативні наслідки застосування неоформленої праці для роботодавців, — це суттєва фінансова та адміністративна відповідальність, а також втрата репутації надійного партнера, яка є необхідною для розвитку й процвітання бізнесу, відчуття комфорту в його веденні.

Для найманих працівників нелегальні трудові відносини — це втрата соціальних виплат, серед яких перш за все — пенсії, виплати по лікарняних листах, виплати допомоги у зв’язку з втратою роботи тощо.

Кожен громадянин нашої країни має усвідомлювати, що офіційні трудові відносини гарантують захищене майбутнє, а офіційна заробітна плата забезпечує наповнення бюджетів та фондів соціального захисту громадян, сприяє формуванню бюджетів громад, на території яких вони здійснюють свою діяльність.

 

 

Чи будуть штрафи за порушення строків сплати самостійно нарахованих податкових зобов'язань?

 

           Законом України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID- 19)» внесені зміни до Податкового Кодексу України (далі - Кодекс), які передбачають у разі погашення податкового зобов'язання протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року у зв'язку із порушенням строків сплати податкових зобов'язань, визначених статтею 57 Кодексу, штрафні санкції згідно вимог статті 126 Кодексу не застосовуються. Це означає, що якщо строк сплати узгодженої суми грошового зобов'язання припадає на зазначений період, і цей строк порушено, то сплата зазначеної суми платником податку відбувається без застосування зазначених штрафних санкцій. Таке звільнення не поширюється на випадки порушення строків сплати узгодженої суми грошового зобов'язання з податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

 

 

Платникам податків про мораторій на проведення перевірок

 

           Законами № 533 від 17 березня 2020 року та № 540 від 30 березня 2020 року внесені зміни до Податкового кодексу України, згідно з якими запроваджується мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня 2020 по 31 травня 2020.

Дія мораторію не розповсюджується на документальні позапланові перевірки з підстав, визначених підпунктом 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 ПКУ та фактичні перевірки в частині порушення вимог законодавства з питань:

- обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

- цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

- обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами — лічильниками;

- здійснення функцій визначених законодавством у сфері виробництва та обігу спирту етилового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, пального, з підстав визначених ст. 80 Податкового кодексу України.

Дія мораторію не розповсюджується на перевірки, завершені по 17 березня 2020 року включно згідно з відповідними наказами на їх проведення. За результатами таких перевірок контролюючим органом забезпечується оформлення актів (довідок) перевірок та надіслання (вручення) платникам податків податкових повідомлень-рішень з дотриманням порядку та термінів, визначених ПКУ.

Документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершені станом на цю дату, тимчасово зупиняються на період до 31 травня 2020 року. Таке зупинення перериває термін проведення перевірки та не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень (наказів) контролюючим органом.

При цьому на період з 18 березня по 31 травня 2020 року зупиняється перебіг строків давності, передбачених статтею 102 Податкового кодексу.

 

 

Декларування доходів, отриманих у 2019 році

 

            Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницької області нагадує, що продовжується деклараційна кампанія 2020 року.Звертаємо увагу, що Законом України від 17 березня 2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі — Закон № 533) підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ доповнено новим п. 523, яким встановлено, що річна декларація про майновий стан і доходи за 2019 рік, визначена ст. 179 ПКУ, подається до 01 липня 2020 року, крім випадків, передбачених розділом IV ПКУ, коли така декларація може бути подана пізніше цього строку.

При цьому вимоги п.п. 49.18.4 ст. 49 ПКУ у 2020 році не застосовуються, тобто граничний строк подання декларації за 2019 рік з терміну до 01 травня подовжується до 01 липня 2020 року.

Крім того, відповідно до Закону № 533 фізична особа зобов’язана самостійно до 01 жовтня 2020 року сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею річній декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік.

При цьому абзац перший п. 179.7 ст. 179 ПКУ у 2020 році не застосовується, тобто кінцевий строк сплати зобов’язань, зазначених у декларації за 2019 рік, перенесено з терміну до 01 липня на термін до 01 жовтня поточного року.

 

 

«пРРОсто» – зручне рішення для бізнесу

 

           Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницької областіповідомляє, що незважаючи на те, що строк обов’язкового запровадження реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) та програмних РРО для фізичних осіб — підприємців продовжено з 01.10.2020 до 01.01.2021, а для окремих видів діяльності до 01.04.2021 (відповідні зміни внесені Законом України від 17 березня 2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» до Податкового кодексу України та Закону України «Про внесення змін до Закону України „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг“ та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг»), необхідно зазначити, що застосування програмних РРО є зручним рішенням для бізнесу.

Так, перевагами застосування програмного РРО є:

- виключно онлайн реєстрація та онлайн передача (отримання) даних;

- створення Z-звіту в автоматичному режимі;

- сервіс використовується безкоштовно;

- можливість до 36 годин працювати в оффлайн-режимі;

- вибір за бізнесом — використовувати класичний чи програмний РРО.

 

 

Які платники звільняються від плати за землю за березень - квітень 2020 року?

 

           Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницької областіінформує про зміни у частині нарахування та сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної й комунальної власності, запроваджені Законом України від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID — 19)» (далі — Закон №533) у зв’язку з карантинними заходами.

Так, Законом №533 встановлено, що за період з 01 березня по 30 квітня 2020 не нараховується і не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності.

Податковим Кодексом встановлено, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня та не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік. Оскільки податкові декларації з плати за землю за 2020 рік уже подані, зміни, внесені Законом №533, передбачають, що для зменшення податкових зобов’язань з плати за землю за період з 01 березня по 30 квітня 2020, платники мають право подати уточнюючу податкову декларацію та відкоригувати податкові зобов’язання з плати за землю за відповідні місяці.

Отже, юридичним особам зменшення податкових зобов’язань з плати за землю за березень-квітень п.р. буде здійснюватися виключно шляхом подання уточнюючих податкових декларацій платниками.

Фізичні особи — підприємці, які мають правовстановлюючі документи на земельну ділянку, також самостійно обчислюють земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності й подають податкові декларації з плати за землю. Тобто, у разі якщо право на земельну ділянку оформлено відповідно до вимог Земельного кодексу України на фізичну особу — підприємця, то така ФОП також має право подати уточнюючу податкову декларацію та відобразити у ній зміни (зменшення) податкового зобов’язання з плати за землю за березень-квітень 2020 .

Оскільки зміни, внесені Законом №533 до Податкового Кодексу, передбачають що звільнення стосується лише земельних ділянок, які використовуються у господарській діяльності, то на фізичних осіб — громадян, які не є суб’єктами підприємницької діяльності це звільнення не розповсюджується.

 

 

Як громадянин може дізнатися про наявність податкового боргу?

 

          Кам’янець-Подільське управління Головного управління ДПС у Хмельницької області інформує, що фізична особа — громадянин, яка не є суб’єктом господарювання, може самостійно отримати інформацію про наявність (відсутність) податкового боргу. Для цього необхідно скористатися Електронним кабінетом, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

У приватній частині Електронного кабінету режим «Стан розрахунків з бюджетом» надає користувачу Електронного кабінету доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника).

При цьому, червоним кольором позначено суми заборгованості перед бюджетом.

Окрім цього, у разі виникнення у платника податків податкового боргу, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Слід зазначити, що для проведення звірки фізичні особи — громадяни мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу:

- за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

- за місцем своєї реєстрації для проведення звірки даних щодо нарахованої суми транспортного податку;

- за місцем знаходження земельної ділянки для проведення звірки даних щодо нарахованої суми плати за землю.

Сектор забезпечення роботи Кам'янець-Подільського управління ГУ ДПС у Хмельницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь