Китайгородська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ НЕПОВНОЛІТНІХ

Дата: 25.04.2020 12:25
Кількість переглядів: 33502

 

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ НЕПОВНОЛІТНІХ

 

     Сьогодні чимало злочинів вчиняються неповнолітніми, до того ж, правопорушниками стають дедалі молодші особи. Багато хто вважає, що неповнолітньому ніщо не загрожує та він зможе уникнути відповідальності.

     Так, кримінальній відповідальності підлягають усі, кому до вчинення злочину виповнилося 16 років. За найтяжчі злочини (вбивство, крадіжка, пограбування, злісне хуліганство тощо) відповідальність настає з 14 років.

     До особи, яка вчинила у віці до вісімнадцяти років злочин, що не становить великої суспільної небезпеки, якщо буде визнано що її виправлення можливе без застосування кримінального покарання, а також до особи, яка до виповнення віку, з якого можлива кримінальна відповідальність вчинила суспільно небезпечне діяння, передбачене цим Кодексом Суд може застосувати примусові заходи виховного характеру, які не є кримінальним покаранням.

     Якщо суспільно небезпечне діяння вчинила дитина, яка не досягла віку кримінальної відповідальності, її дії все одно підлягають певній відповідальності. Категорію таких справ розглядає суд, за рішенням якого винного, що не досяг відповідно чотирнадцятирічного віку можна піддати примусовим заходам виховного характеру. Зокрема  обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього; передача неповнолітнього під нагляд батьків, осіб, які їх заміняють, педагогічного читрудового колективу, окремих громадян на їх прохання; покладення на неповнолітнього, який досяг п'ятнадцятирічного віку і має майно, кошти чи заробіток, обов'язку відшкодування заподіяних майнових збитків; направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи.

     Так, упродовж 2019 року на території Кам’янець-Подільського району неповнолітніми вчинено 4 кримінальних правопорушення. З усіх вчинених кримінальних правопорушень, 3 відносяться до категорії тяжких злочинів пов’язаних із крадіжкою майна поєднаною із проникненням у приміщення та незаконним заволодінням транспортним засобом, поєднаним з проникненням у приміщення.

     Неповнолітні, які вчинили кримінальні правопорушення це учні професійно-технічних закладів. Протиправна поведінка підлітків пов'язана насамперед з особливостями їхньої психіки (підвищена навіюваність, не сформованість життєвих орієнтацій, юнацький негативізм, наслідування). Більшість неповнолітніх осіб, які вчинили злочини  (фактично кожний другий) - це особи, позбавленні належного догляду та контролю дорослих. Через свою незрілість, невміння самостійно організувати власне дозвілля, вони піддаються сумнівним захопленням, погано вчаться, порушують дисципліну.

     Кам’янець-Подільською місцевою прокуратурою вживаються посилені заходи для попередження злочинності у молодіжному середовищі та надається оцінка роботи органів державної системи профілактики щодо впровадження та реалізації у практику новітніх методів та форм превентивної роботи з неповнолітніми, схильними до правопорушень та контролю за дітьми, які потрапили у конфлікт із законом.

 

Кам’янець-Подільська місцева прокуратура


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь