Китайгородська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Тіньова» зарплата – майбутнє без гарантій

Дата: 11.06.2021 14:37
Кількість переглядів: 933

Одним із принципів загальнообов’язкового державного соціального  страхування є зацікавленість кожної працездатної особи у власному пенсійному забезпеченні при досягнені пенсійного віку.

Умови призначення пенсії за віком визначені статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Починаючи з 1 січня 2021 року, право на призначення пенсії за віком при досягнені 60 років мають особи за наявності офіційного страхового стажу не менше 28 років, з 1 січня 2022 року не менше 29 років, а з 2028 року не менше 35 років.

Страховий стаж – період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню  та за який роботодавцем щомісяця сплачені страхові внески у розмірі не менше мінімального. З 01 січня 2021  року мінімальний страховий внесок становить 1320  грн. (6000 грн. х 22% = 1320 грн), з 01 грудня 2021 року – 1430 грн. (6500 грн. х 22% = 1430 грн).

Якщо роботодавець не дотримується цієї вимоги, або найманий працівник свідомо погодився на пропозицію отримувати  неофіційну «у конверті» заробітну плату без належного оформлення трудових відносин, страховий стаж у такому випадку не зараховується, і як наслідок - отримання пенсії при досягненні пенсійного віку  під питанням.

На жаль, у багатьох випадках працівник дізнається про порушення своїх  прав занадто пізно, тоді, коли примусити роботодавця до відновлення передбачених законом соціальних гарантій неможливо.

Пенсійний фонд надає зручну можливість здійснювати постійний контроль за даними, що впливають на пенсійні права. Для застрахованих осіб (працюючих або самозайнятих) на вебпорталі міститься інформація накопичена в базах даних персоніфікованого обліку щодо внесків, сплачених за застраховану особу або особисто нею до Пенсійного фонду України. Така інформація є дуже важливою для майбутньої пенсії.

Найкращим способом отримати доступ до неї  є реєстрація в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду  України (http://portal.pfu.gov.ua).

Пам’ятайте! Тільки з офіційної заробітної плати роботодавець сплачує за вас страхові внески до системи обов’язкового пенсійного страхування  та лише з легальної зарплати формується ваша майбутня пенсія. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь