Китайгородська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Загроза холери, як наслідок війни

Дата: 30.06.2022 13:38
Кількість переглядів: 713

Фото без описуСмерть, каліцтво, розруха, голод, холод, спрага – чого тільки немає під час жахливого сьогодення, назва якого – війна.

Однією із бід, які завжди супроводжують людство у війнах – це епідемії інфекційних хвороб, які вбивають та калічать не менше ніж зброя

В умовах зруйнованої інфраструктури та відсутності доступу до чистої води, тим більше в умовах спеки, значно збільшується ризик захворювання на кишкові інфекції.

Враховуючи, що в Азовському, Чорному морях, дельті Південного Бугу вже раніше виявлялись збудники холери, а також реєструвались захворювання на холеру в Маріуполі та Миколаєві у мирний час, то сьогодні, коли пошкоджені комунальні мережі, каналізаційні стоки не очищуються, здійснюються масові захоронення в невідведених для цього місцях – все це  створює реальну загрозу виникнення спалахів інфекційних хвороб, в тому числі і холери. За іронією долі останній спалах холери в Україні був зафіксований в місті Маріуполь в 2011 році. Тоді за 3 місяці було зареєстровано 33 випадки захворювання та виявлено 24 вібріононосія.

У разі виникнення захворювання на холеру в південних регіонах країни та вимушеної міграції населення із тимчасово окупованих територій, територій активних бойових дій, а також суміжних з ними населених пунктів, не виключено поширення холери і на Кам’янеччині.

Що ж таке холера?

Холера – інфекція кишківника, яка має гострий характер і вражає шлунково-кишковий тракт. Хвороба протікає з розвитком діареї різних типів, в результаті чого відбувається зневоднення організму. Збудником захворювання являється холерний вібріон. Бактерії можуть проникнути в організм людини разом із зараженою їжею, або водою. Після чого долає бар’єр шлунка та потрапляє в тонкий кишечник з послідуючим виділенням екзотоксину. Токсини в свою чергу запускають хімічну реакцію, яка призводить до водянистої діареї, що виводить із кишківника електроліти. Внаслідок цього і виникає зневоднення, яке при запізнілому лікуванні, або його відсутності, може призвести до смерті.

Є три основних шляхи передачі інфекції:

  • Водний шлях має найважливіше значення, так як вода поступаючи в шлунок знижує кислотність шлункового соку, що дає змогу вібріону обійти цей основний етап фізіологічного захисту. Інфікованою холерним вібріоном водою також можливе забруднення під час миття овочів, зелені, фруктів, які не піддаються термічній обробці. Додаткову загрозу, пов’язану із водою несуть і відкриті водойми, куди потрапляють незнезаражені стічні води. Людина може в даному випадку заразитись під час купання в озерах, річках, ставках, морях,  а особливо в період, коли температура води у них піднімається вище 170 С. Саме з водним шляхом передачі повязані більшість зареєстрованих в Україні масових спалахів холери.
  • Харчовий шлях інфікування пов’язаний із вживанням забруднених холерним вібріоном продуктів. Це можуть бути риба та рибні продукти, молоко, мясо, які не пройшли достатньої термічної обробки, овочі, фрукти. Як правило, харчові спалахи охоплюють обмежені контингенти людей та не призводять до епідемій.
  • Контактно-побутовий шлях передачі інфекції зустрічається набагато рідше вищевказаних та виникає при недотриманні правил гігієни під  час контакту з хворими холерою та вібріононосіями через брудні руки, посуд, предмети побуту.

Основними симптомами захворювання на холеру є:

  1. Блювота.
  2. Незначне підвищення  температури тіла з легким ознобом на початку захворювання, а при його прогресуванні зниження температури тіла  до 34-350 С.
  3. Метеоризм та неінтенсивний біль в животі.
  4. Діарея (пронос) - водяниста від 10 і більше разів на добу.
  5. Зневоднення організму, що викликає відчуття спраги, сухість слизових оболонок та шкіри, а також блідість  та синюшність губ.
  6. Виражена загальна слабкість, сонливість, зниження мязевого тонусу.

При несвоєчасному зверненні за медичною допомогою та відсутності лікування можуть виникати судоми м’язів, гостра ниркова недостатність, інфаркт міокарду, порушення мозкового кровообігу, пневмонія.

Важкість перебігу захворювання залежить від ступеня зневоднення організму, тобто відсоткової втрати рідини відносно маси тіла.

Яка ж профілактика холери?

Правила, які б дозволили уникнути такого небезпечного захворювання на перший погляд прості, проте під час війни нажаль дотримуватись їх вкрай важко, особливо на окупованих мордором територіях.

Для попередження захворювання на холеру та інші кишкові інфекції необхідно:

  • Не купувати продукти, особливо рибу, на стихійних місцях торгівлі;
  • Не купатися та не рибалити в забруднених водоймах;
  • Дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед їдою та її приготуванням, після відвідування вулиці та туалету;
  • Кипятити воду навіть при найменшому сумніві у її якості;
  • Піддавати достатній термічній обробці мясо, рибу, молоко;
  • Добре мити овочі, фрукти, ягоди перед вживанням.

 

Будьте здорові, все буде Україна!

 

 

 

Лікар-епідеміолог

Кам’янець-Подільського районного відділу

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»                                                    Олег Керничний.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь