СПЕКА ТА ВІДСУТНІСТЬ ПРАВИЛ ГІГІЄНИ – ЗАПОРУКА ВИНИКНЕННЯ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
спека та відсутність правил гігієни –
запорука виникнення кишкових інфекцій
Спекотні літні дні, малі опади впродовж довготривалого часу та зниження рівня питної води у криницях мешканців приватного сектору – це сьогодення.
В цей період зростає ймовірність захворювання кишковими інфекціями.
Щоб уникнути їх, насамперед, потрібно дотримуватись правил гігієни. Особливо це стосується людей, які виїжджають на відпочинок до водойм.
Найбільша небезпека – непроточні водойми (озера, ставки). У них накопичується багато небезпечних для людини речовин у тому числі тих, які здатні викликати розлади кишково-травневого тракту, а також надати вашому здоров’ю важких хвороб таких як лептоспіроз, гепатит, зараження гельмінтами тощо.
Щоб уникнути захворювань та зберегти своє здоров’я дотримуйтесь елементарних правил гігієни!
Правила колективної та особистої гігієни:
- перед вживанням їжі мийте руки з милом;
- овочі та фрукти мийте проточною водою;
- запобігайте забруднення харчових продуктів;
- не забувайте про термічну обробку продуктів харчування;
- після купання обов’язково прополіскуйте ротову порожнину чистою водою;
- користуйтесь водою тільки з перевірених джерел як для пиття так і для приготування їжі, миття посуду;
- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках в осіб, які не мають санітарного дозволу на торгівлю та сумнівної якості;
- розливне молоко обов’язково піддавайте кип’ятінню;
- при ознаках захворювання (пронос, блювота) звертайтеся за медичною допомогою.
Бережіть своє здоров’я і життя!
Сергій Небеснюк – майстер виробничого навчання навчально-консультаційного пункту у м. Кам’янець-Подільському Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області