ГКІ – клініка та профілактика!
ГКІ – клініка та профілактика!
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Причиною гастроентероколіту також можуть бути зіпсовані продукти, в яких можуть бути присутіми хвороботворні бактерії і мікроорганізми. Основними збудниками захворювання можно вважати інфекції: стафілокок, кишкова паличка, сальмонели та інші віруси.
Інкубаційний період гастроентероколіту дуже короткий, наявність симптомів хвороби може дати про себе знати вже через пару годин.
ОЗНАКИ гастроентероколіту:
- бурчання в животі;
- слабкість;
- больові відчуття в області живота;
- зниження апетиту;
- гіркота в роті;
- блювота;
- нудота;
- діарея з домішками крові або слизу;
- блідість шкіри та слизових;
- підвищення температури тіла;
- різке схуднення.
Хворі на гастроентероколіт потребують госпіталізації в зв’язку з тяжким перебігом захворювання та зневодненням викликаним діареєю та/або блюванням. Хворим рекомендовано багато теплого пиття для нормалізації водно-електролітичного балансу. Найбільш вразливими до гострих інфекцій є діти, особливо у віці від 1 до 4 років.
Слід зазначити, що гастроентероколіти складають великий відсоток від загальної кількості інфекцій, які реєструються. Так, за перше півріччя 2023 року в Камʼянець-Подільському районі всього було зареєстровано 29 захворілих (з них 21 гастроентероколіт з встановленим шляхом передачі), порівняно з 114 хворими в Камʼянець-Подільській ТГ (з яких 41 випадок з встановленим шляхом передачі). Доцільно зазначити, що за 6 місяців відсоток захворілих дітей від загального числа хворих по місту становить 69,3% та 41,4% по району.
Будьте уважні та обережні, особливо в весняно-літній період коли температура навколишнього середовища та комахи впливають на продукти харчування та сприяють їхньому швидкому псуванню та переносу інфекційних агентів.
Пом. лікаря –епідеміолога
Кам’янець-Подільського районного відділу
ДУ «Хмельницький ЦКПХ МОЗУ» Лариса Лашевич