Китайгородська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ГКІ – клініка та профілактика!

Дата: 31.07.2023 13:51
Кількість переглядів: 172

ГКІ – клініка та профілактика!

Фото без опису Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Причиною гастроентероколіту також можуть бути зіпсовані продукти, в яких можуть бути присутіми хвороботворні бактерії і мікроорганізми. Основними збудниками захворювання можно вважати інфекції: стафілокок, кишкова паличка, сальмонели та інші віруси.

Інкубаційний період гастроентероколіту дуже короткий, наявність симптомів хвороби може дати про себе знати вже через пару годин.

ОЗНАКИ гастроентероколіту:

  • бурчання в животі;
  • слабкість;
  • больові відчуття в області живота;
  • зниження апетиту;
  • гіркота в роті;
  • блювота;
  • нудота;
  • діарея з домішками крові або слизу;
  • блідість шкіри та слизових;
  • підвищення температури тіла;
  • різке схуднення.

Хворі на гастроентероколіт потребують госпіталізації в зв’язку з тяжким перебігом захворювання та зневодненням викликаним діареєю та/або блюванням. Хворим рекомендовано багато теплого пиття для нормалізації водно-електролітичного балансу. Найбільш вразливими до гострих інфекцій є діти, особливо у віці від 1 до 4 років.

Слід зазначити, що гастроентероколіти складають великий відсоток від загальної кількості інфекцій, які реєструються.  Так, за перше півріччя  2023 року в Камʼянець-Подільському районі всього було зареєстровано 29 захворілих (з них 21 гастроентероколіт з встановленим шляхом передачі), порівняно з 114 хворими в Камʼянець-Подільській ТГ (з яких 41 випадок з встановленим шляхом передачі). Доцільно зазначити, що за 6 місяців відсоток захворілих дітей від загального числа хворих по місту становить 69,3% та 41,4% по району.

Будьте уважні та обережні, особливо в весняно-літній період коли температура навколишнього середовища та комахи впливають на продукти харчування та сприяють їхньому швидкому псуванню та переносу інфекційних агентів.

 Пом. лікаря –епідеміолога

Кам’янець-Подільського районного відділу

ДУ «Хмельницький ЦКПХ МОЗУ»                                                         Лариса Лашевич

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь