Китайгородська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Безпека – понад усе.

Дата: 23.08.2023 09:56
Кількість переглядів: 176

Безпека – понад усе.

Фото без опису          Багато людей під час війни вимушено змінюють місце проживання та знаходяться в умовах, де ризик поширення інфекційних хвороб збільшується. Через це важливо знати симптоми цих захворювань та як захистити себе і своїх дітей. Під час війни та масового переселення людей такі інфекційні хвороби  як кір, краснуха, дифтерія , правець , кашлюк, поліомієліт  є особливо небезпечні. Вакцинація є надійним засобом профілактики від цих захворювань.

         Батьки, які дбають про здоров’я своєї дитини, часто губляться, коли стикаються з питанням вакцинації. Адже в інформаційному просторі нині циркулює стільки міфів! Але ж неправдиві чутки можуть коштувати здоров’я та навіть життя  дитини.

          Вакцинація – це не тільки особиста справа. Це суспільна справа, зокрема, через поняття «колективний імунітет» («популяційний імунітет»). Він визначає рівень вакцинації в популяції людей, який запобігає поширенню інфекцій та виникненню спалахів та епідемій. Наприклад, як це було в Україні в 2015 році, коли через катастрофічно низький рівень вакцинації стався спалах поліомієліту. З іншого боку, завдяки вакцинації, кількість випадків кору в Європейському регіоні ВООЗ з 1990-х років скоротилася більше ніж на 90%. Але вірус досі поширюється там, де існують люди без щеплень та імунітету, відкриті до вірусу.

         Важлива роль суспільного імунітету в тому, що він захищає тих, хто з    якихось причин не може бути вакцинований, або ще не повністю щеплений. Це дуже маленькі діти, люди з ослабленим імунітетом (наприклад, онкохворі), літні люди. Аби «імунітет населення» захищав усіх, необхідно досягти щонайменше 95% вакцинації.

          У більшості країн, як і в Україні, є програма обов'язкової вакцинації. Основні щеплення проводять дітям від народження до 18 років. Але деякі потрібно повторювати й в дорослому віці, оскільки імунітет з часом слабшає.

         Всі вакцини, що використовуються в Україні, закуповуються через поважні міжнародні організації, прекваліфіковані ВООЗ та виготовляються за стандартами GMP. Тому «неякісних» та «небезпечних» серед них нема. Крім того, перед щепленням Ви можете особисто перевірити, чи в належних температурних умовах зберігалася вакцина, за допомогою термоіндикатору на її упаковці. За даними ВООЗ, завдяки щепленням щорічно зберігається 2-3 млн дитячих життів. При цьому можна врятувати ще 1,5 млн, збільшивши охоплення вакцинацією.
          Побічні реакції на вакцину залежать не від країни-виробника, а від складу препарату. Будь-які вакцини, що містять цільноклітинний кашлюковий компонент, можуть викликати побічні реакції частіше, ніж їхні аналоги з ацелюлярним кашлюковим компонентом (30% випадків реакцій після використання цільноклітинної вакцини та 15% випадків після ацелюлярної). Тобто після щеплення цільноклітинною вакциною будь-якого виробника більш вірогідними є побічні реакції у вигляді високої температури, болю, набряку чи ущільнення у місці ін’єкції. Але важливо розуміти, що ці реакції є очікуваними та не загрожують здоров’ю дитини, крім того, саме у Вашої дитини їх може не бути взагалі чи вони можуть бути незначними. Також варто пам’ятати, що ймовірність появи таких реакцій зростає з віком. У дітей на першому році життя такі реакції як правило не виникають.

        

Цікаві факти:

  • Завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу.
  • За рахунок вакцинації захворюваність на поліомієліт знизилася на 99%, людство за крок до того, щоб назавжди знищити цю страшну хворобу.
  • Знизилися захворюваність на правець, дифтерію, кашлюк, краснуху, захворюваність менінгітами, раком печінки.
  • Глобальна смертність від кору знизилася на 75%
  • Знизилася щорічна смертність від правця новонароджених більш ніж в 13 разів.

   

    Легких Вам вакцинацій і нехай Ви та  Ваші дітки завжди будуть здоровими!

 

Помічник епідеміолога

Камянець-Подільського                                             Ганна ТАНАС

Районного відділу

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь