Китайгородська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Все, що потрібно знати про ентеровірусну інфекцію

Дата: 29.09.2023 12:07
Кількість переглядів: 135

Фото без описуЕнтеровірусна інфекція гостре інфекційне захворювання, небезпека якого полягає на тому, що ентеровіруси вирізняються високою стійкістю в зовнішньому середовищі, здатні зберігати життєздатність у воді поверхневих водоймищ і вологому ґрунті до декількох місяців.

Ентеровірусна хвороба викликається політропними ентеровірусами серед яких нараховується понад 70 типів збудників. Найбільш поширені ЕСНО, Коксакі А і В типи ентеровірусів.

Джерелом інфекції є хворий або носій вірусу, у якого симптоми захворювання не проявлені. Вірус виділяється з носоглотки і кишкового тракту. Механізм передачі – фекально-оральний, аспіраційний (аерозольний). Шляхи передачі – водний, контактно-побутовий, харчовий, повітряно-краплинний. Зазвичай, потрапляючи в організм, вірус шукає слабке місце і вражає його, з часом охоплюючи весь організм. Ентеровірус може спровокувати дуже багато захворювання, в тому числі і вірусний менінгіт.

Збудники ентеровірусної інфекції надзвичайно стійкі в навколишньому середовищі та можуть протягом довгого часу зберігатись в стічних водах, відкритих водоймищах, предметах побуту, продуктах харчування (молочні продукти, овочі, фрукти, ягоди). В холодильнику вірус зберігається декілька тижнів, в замороженому вигляді – місяцями. Проте збудник швидко гине при кип’ятінні, термічній обробці.

Найбільш сприйнятливими до інфекції є діти у віці від 3 до 6-ти років.

Характерні клінічні симптоми – гострий початок захворювання, температура тіла підвищується до 38-40°С і зберігається кілька днів. Хворих турбують головний біль, запаморочення, загальна слабкість. Часто приєднуються нудота, блювота, можливі рідкі випорожнення. Обличчя, склери, слизова оболонка ротоглотки у хворих гіпереміровані. У хворих на 2-3-й день хвороби може з’являється висип – на тлі лихоманки. Локалізується на тулубі, обличчі, кінцівках і стопах. Висип може бути плямистим, плямисто-папульозним, коро-, краснухо-, скарлатиноподібним. Висип на шкірі нерідко поєднується з висипом на слизових оболонках порожнини рота, з кон’юнктивітом, серозним менінгітом.

На тлі загальних клінічних проявів інфекції у хворого з’являються болі у м’язах грудей, живота, спини, кінцівок, обумовлені розвитком запалення м’язів. При локалізації болю в м’язах грудей дихання утруднюється, стає поверхневим. Болі в черевних м’язах можуть привести до постановки помилкового діагнозу, симулюючи картину гострого живота.

Джерелом інфекції може буди як хвора людина так і безсимптомний носій. До речі, безсимптомне носійство відмічається в 80% випадків.

ЩОБ ЗАПОБІГТИ ІНФІКУВАННЮ:

  • дотримуйтеся правил особистої гігієни і вчіть цьому дітей (ретельно мийте руки теплою водою з милом, особливо перед прийомом їжі, після відвідування громадських місць, туалету);
  • своєчасно міняйте постіль, рушники, стежте за чистотою одягу; проводьте регулярне вологе прибирання і провітрюйте приміщення;
  • мийте кухонний посуд гарячою водою з використанням миючих засобів; використовуйте окремий інвентар (ножі, дошки) для сирих і готових продуктів; купайтесь винятково у відведених для цього місцях, при купанні уникайте потрапляння води у рот; вживайте лише свіжі продукти харчування, ретельно вимиті і оброблені гарячою водою фрукти, ягоди, зелень, овочі;
  • пийте кип’ячену або бутильовану воду; при плануванні відпочинку на курортах з’ясуйте епідемічний стан в готелі або на турбазі, особливо якщо ви берете з собою дітей;
  • у період спалахів і епідемій ентеровірусних інфекцій краще уникати перебування в місцях з великим скупченням людей, особливо в закритих приміщеннях;
  • проходьте регулярні медичні огляди, особливо це важливо для людей, які працюють в дитячих колективах, пологових відділеннях та інших закладах охорони здоров’я, в сфері громадського харчування і туризму.

Пам’ятайте, здоровий організм впорається з будь-якими інфекціями, в цьому допоможе правильне харчування, здоровий спосіб життя, прогулянки на свіжому повітрі, активна фізична активність, загартовування і повноцінний сон.

 

Помічник епідеміолога

Кам’янець-Подільського районного відділу

ДУ «Хмельницького ОЦКПХ МОЗ України»                                  Ганна  ТАНАС


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь