Китайгородська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Захворюваність на кашлюк зростає

Дата: 11.03.2024 09:05
Кількість переглядів: 62

Захворюваність на кашлюк зростає

Фото без описуАналізуючи епідемічну ситуацію в поточному 2024 році Кам’янець-Подільський районний відділ ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» реєструє підвищений рівень захворюваності на кашлюк. Так, з початку року в м.Кам’янці-Подільському уже зареєстровано 3 випадки захворювання дітей на кашлюк. Показник захворюваності перевищує загальнообласний майже в 4 рази.

Ріст захворюваності на дане захворювання може бути спричинене різними чинниками, а саме:

  • зниженням охоплення вакцинацією;
  • вакцинація з порушенням Національного календаря щеплень;
  • застосування більш чутливих методів дослідження зміною антигенної структури збудника, та ін..

Необхідно відмітити, що одним із чинників росту епідемічного процесу являється періодичність. Даний термін визначає часовий період, через який збудник хвороби активується у сприятливому для нього середовищі та викликає підвищений рівень захворюваності у населення. Періодичність для кашлюка складає 3-5 років. Якраз 5 років тому, в 2019 році, на Хмельниччині було зареєстровано значне підвищення рівня захворюваності. Тоді перехворіло на дане захворювання 104 особи, 15 із них – жителі м. Кам’янець-Подільського та Кам’янець-Подільського району.

Як було зазначено вище, на рівень захворюваності впливає стан вакцинації населення. Всі троє дітей не були вакциновані проти кашлюка з тих чи інших причин. Основною причиною являється відмова батьків від вакцинації своїх дітей.

Необхідно зазначити, що тоді коли в Хмельницькій області в 2023 році вакцинацією проти дифтерії, правцю, кашлюка дітей до 1 року було охоплено 86,5%, то в м. Кам’янець-Подільському 82,3%, а в громадах бувшого Кам’янець-Подільського від 63,3% до 65,6%. Враховуючи досить великий індекс сприйняття до кашлюка, який становить 0,7-1,  та досить великий прошарок не вакцинованого населення можна прогнозувати ріст інфекційної захворюваності.

Не дивлячись на те, що кашлюк  -  «дитяча хвороба», в віковій структурі захворівши може бути значна кількість підлітків та дорослих, які переносять кашлюк в атипових формах. Підлітки та дорослі можуть бути головним джерелом спалахів захворюваності та зараження в сім’ях з грудними дітьми, в яких захворювання протікає в важкій формі та представляє загрозу життю. 

Що ж таке кашлюк?

Кашлюк – це гостре інфекційне захворювання з довготривалими приступами затяжного спастичного кашлю, ураженням дихальних шляхів, судинної та нервової систем.

Джерело інфекції – виключно хвора на кашлюк людина. Збудником є кашлюкова паличка, яка малостійка в зовнішньому середовищі та розмножується на слизовій оболонці гортані, трахеї та бронхів. Інкубаційний період всередньому становить від 3 до 14 днів (максимальний 21 день). Перенесене захворювання залишає тривалий імунітет. Механізм передачі збудника – повітряно-крапельний, сезонність – осінньо-зимова.

Розвиток хвороби можна розділити на 3 періоди:

І період – катаральний. Перші симптоми виглядають як типова гостра респіраторна вірусна інфекція з температурою та кашлем.

ІІ період – спазматичний. На даній стадії кашель стає нападоподібним, набуває спазматичного характеру. Напад починається з кількох поштовхів протягом одного видоху, при вдиху виникає звук, що подібний свисту. Під час нападу у хворого набухають шийні вени, обличчя червоніє та набуває ціанотичного відтінку, з’являється вираз переляку, рот розкритий. Дані напади виникають в будь-яку пору доби. Даний період триває 3-4 тижні.

ІІІ період – розрішення. Знижується частота нападів кашлю, легше виділяється мокрота, проте кашель та слабкість зберігається протягом тривалого часу. Єдиним та дієвим методом профілактики захворювання на кашлюк – це вакцинація.

Через це необхідно вжити максимальних заходів щодо профілактики (а саме максимального охоплення щепленнями осіб, підлягаючих на щеплення), заради недопущення епідускладнень.

 

 

Лікар-епідеміолог

Камянець-Подільського районного відділу

ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України»               Олег КЕРНИЧНИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь