Китайгородська сільська рада
Хмельницька область, Кам’янець-Подільський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як запобігти сальмонельозу!

Дата: 05.07.2024 11:01
Кількість переглядів: 59

Фото без опису

Як запобігти сальмонельозу!

Одним з найнебезпечніших гострих кишкових інфекційних захворювань  вважається сальмонельоз, збудником якого є бактерії, що відносяться до роду Salmonella.

Сальмонельоз становить серйозну медичну і соціальну проблему. Це зумовлено, насамперед, широким його поширенням, часто тяжким перебігом, особливо у дітей раннього віку і в літніх людей, можливістю хронізації процесу. Сальмонельоз може спровокувати виникнення чи загострення інших хронічних захворювань.

Джерело небезпечної інфекції - це тварини (як носії, так і хворі) або ж люди. Дуже часто хвороботворні бактерії поширюють птиці, причому переважно водоплавні (лебеді, гуси та качки), а також різні дикі тварини (ведмеді, лисиці та вовки).

Шлях зараження сальмонельозом - через їжу. Найчастіше інфікування відбувається через вживання в їжу заражених мікробами продуктів. Сальмонели можуть потрапити в продукти не тільки безпосередньо від тварин, але і під час транспортування, фасування, продажу та процесу приготування.

Мікроби надзвичайно стійкі в зовнішньому середовищі, вони довго зберігаються і продовжують активно розмножуватися в м'ясних або молочних продуктах. Нерідко сальмонелу можна виявити в м'ясних салатах, м'ясному фарші, яйцях, ковбасах, заливних стравах, а також на фруктах, ягодах і овочах, забруднених екскрементами птахів або тварин. Часом інфекція може передаватися через воду.

Симптоми сальмонельозу схожі на симптоми більшості інших гострих кишкових інфекцій. Інкубаційний період становить в середньому 12-24 години (але, буває, триває і до 2-3 діб). Захворювання починається гостро: висока температура (до 38-39 градусів), озноб, загальна слабкість, нездужання, головний біль, переймоподібний біль в животі, нудота та блювання. Випорожнення в більшості випадків рідке, водянисте, пінисте, зеленуватого кольору, частотою від 5 до 10 разів на добу. На 2-3-й день хвороби в калі можна виявити домішки слизу і крові. Триває захворювання від 3 діб до 2 тижнів.

Ситуація щодо сальмонельозу в місті Кам’янці-Подільському залишається стабільною. За  І-ше півріччя 2024р в місті Кам’янці-Подільському зареєстровано 5 випадків сальмонельозу , як і за аналогічний період 2023 року. Захворіло 4 дорослих та 1 дитина. Захворювання сальмонельозом у 2024 році викликані 1 випадок Salmonelа t.m. б/в В та 4 випадки Salmonelа enteritidis. Встановлено анамнестично джерела інфекції та пов’язані із ними харчові фактори передачі: у 3 випадках - курячі яйця, по одному - курятина та свинина. Переважно продукти були придбані на міському ринку.

Епідситуація з сальмонельозних інфекцій в Кам’янець-Подільському районі є нестабільною, з тенденцією до збільшення. За І-ше півріччя  2024 року зареєстровано 2 випадки сальмонельозу, за аналогічний період 2023 року зареєстровано лише 1 випадок сальмонельозу. Захворіли 1 дорослий та 1 дитина. Захворювання були спричиненні двома видами сальмонел: 1 випадок сальмонела тіфімуріум, біовар В та 1 випадок сальмонела ентерітідіс варіант єна. Джерелом інфекції послужила домашня птиця. Факторами передачі послужили харчові продукти, а саме: яйця домашньої птиці.

 Як запобігти сальмонельозу:

  • не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках;
  • м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або невеликими шматками;
  • під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю;
  • всі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;
  • необхідно дотримуватись правил особистої гігієни,  частіше мити руки з милом.

 

Будьте уважними, бережіть себе і своїх близьких!

 

Помічник лікаря епідеміолога                                            Ганна Танас

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь