Новини громади
12 Листопада, 2020 р., 13:52
Судом задоволено позов Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури про стягнення до бюджету коштів за проїзд великоваговим транспортним засобом
12 Листопада, 2020 р., 09:36
Реалії сьогодення зумовлюють розвиток та впровадження у практику нових форм комунікацій щодо запровадження електронного документообігу.
09 Листопада, 2020 р., 10:00
Судом, за результатами розгляду позову місцевої прокуратури, зобов’язано повернути земельну ділянку
06 Листопада, 2020 р., 11:17
Ботулізм (botulismus, від лат. botulus – ковбаса) – це гостре токсико-інфекційне захворювання, спричинене переважно дією токсину Clostridium botulinum. Збудник ботулізму широко розповсюджений у природі у вигляді спорової та вегетативної форм. Місцем його постійного перебування є ґрунт, звідти він потрапляє у воду, на фрукти, овочі, ягоди, а далі в кишківник людини. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишківника тварин, птахів і риб можуть мати спори або вегетативні форми збудника ботулізму. Але захворювання, як правило, розвивається при вживанні людиною тільки тих харчових продуктів, в яких при анаеробних умовах (відсутність кисню) утворився екзотоксин. Частіше всього це копчене, в’ялене м’ясо і риба, а також м’ясні, рибні, овочеві консерви домашнього виготовлення. Вживаючи продукти, неможливо визначити наявність в них ботулотоксину, оскільки він не змінює їх зовнішнього вигляду та смакових якостей.
Інкубаційний період при ботулізмі може тривати від кількох годин до 10—11 днів. У деяких хворих спостерігаються шлунково-кишкові розлади: нудота, блювання, біль у животі, закрепи, рідше проноси. Але частіше відразу ж виникають явища з боку нервової системи – з’являється загальна слабкість, запаморочення, головний біль, хворі скаржаться на поганий зір, сітку перед очима, виникає розлад ковтання – в роті пересихає, змінюється мова, порушується ковтання.